Executie instalatii termice
Montaj centrale termice
In momentul in care v-ati hotarat sa instalati un sistem individual de incalzire si apa calda trebuie sa obtineti:
• avizul/proiectul de gaze – eliberat de o firma autorizata ANRGN pentru proiectarea si executia instalatiei de gaze naturale
• proiectul de instalare/montare a centralei termice – eliberat de o firma autorizata ISCIR pentru montarea si punerea in functiune a centralei termice, implicit a intregului sistem de incalzire – radiatoare, tevi, fitinguri, etc.
Avizul pentru energia electrica este deasemenea necesar in momentul punerii in functiune a centralei termice. In proiectul de instalare a sistemului de incalzire se recomanda si puterea termica a centralei termice. In acest moment, puteti incepe studiul de piata privind achizitionarea centralei termice, implicit a componentelor adiacente sistemului de incalzire – radiatoare, tevi, fitinguri, etc.
Criterii de alegere a unei centrale termice
Dupa intocmirea avizului de instalare, aveti posibilitatea sa cunoasteti puterea termica a centralei. Consultanta de specialitate referitoare la centrala o ofera firma care comercializeaza centrale termice. In functie de proiect si cerintele clientului, firma respectiva va poate oferi 2 sau 3 variante de centrala termica.
Unele dintre cele mai importante criterii in procesul cumpararii a unei centrale termice sunt:
• Randamentul
• Consumul de combustibil
• Sistemul de informare si diagnoza – cu sau fara afisaj digital
• Confortul de apa calda menajera – debit de apa calda menajera, temperatura constanta a apei calde menajere, etc
• Modalitatea de utilizare
• Modalitatea de instalare
• Dimensiuni
• Design
• Siguranta in exploatare prin diverse functii: protectie la inghet, evacuarea gazelor arse, lipsa de combustibil, antiblocare pompa de circulatie, protectie electrica, etc.
• Service garantie si post garantie
• Automatizarea: termostat de camera, regulator electronic, etc.
Datorita vechimii instalatiilor si agentului termic folosit anterior, la instalarea unei centrale termice in apartament, se recomanda inlocuirea vechilor calorifere cu unele noi. In acest fel, chiar daca investitia initiala creste, sunteti siguri ca nu exista pericolul de a introduce in noua centrala depunerile din vechile calorifere.
Puteti alege noile calorifere dintr-o gama variata, din otel, aluminiu sau fonta. Pentru ca dimensiunea caloriferelor influenteaza confortul locuintei dvs. va asiguram consultanta pentru alegerea acestora in functie de suprafata si asezarea fiecarei camere.
Va recomandam si echiparea fiecarui calorifer cu robineti termostatati si aerisitoare automate, aceasta marind gradul de confort prin asigurarea temperaturii dorite si reducerea costurilor de exploatare.
sfaturi utile:
- caloriferele din otel au cel mai bun raport putere termica/ pret dintre toate categoriile
- caloriferele din aluminiu au cel mai bun randament temic in instalatiile cu centrale termice murale si au o durata de functionare marita.
Va recomandam sa montati sisteme de filtrare in instalatie, care sa protejeze de eventualele reziduuri si impuritati atat in instalatie, cat si centrala termica.
E indicata montarea unui filtru decantor mecanic, de tip „Y”, pe circuitul de retur al instalatiei de incalzire inainte de intrarea in centrala termica. Pe circuitul de alimentare cu apa rece a centralei, va recomandam instalarea unui filtru de tip „Y” , urmat de un filtru de dedurizare a apei pe baza de polifosfati. In acest fel va protejati centrala termica si, implicit instalatiile sanitare de efectul depunerilor de calcar si va asigurati calitatea dorita a apei potabile.
Mai eficiente sunt statiile de dedurizare cu sare pastilata, desi sunt mai scumpe, ele protejeaza cel mai bine componentele instalatiei termice si sanitare, prelungindu le durata de functionare.
Pentru a putea izola, in caz de avarie, anumite trasee si pentru a permite o interventie rapida asupra centralei termice in timpul reviziilor va recomandam montarea elementelor de siguranta, (robineti de siguranta pe toate circuitele).
Populatia opteaza sa-si instaleze centrale termice datorita faptului ca aceste sisteme le asigura independenta fata de sistemul de termoficare centralizat. Cu ajutorul unei centrale termice poti beneficia de apa calda si caldura oricand.
Principalele tipuri de centrale termice si caracteristicile lor:
Cele mai uzuale centrale de pe piata noastra ar fi urmatoarele:
- centrala termica pe gaz, Ariston
- centrala termica pe gaz Baxi
- centrala termica pe gaz Ferroli
- centrala termica pe gaz Wiessmann
Centrale termice electrice
Pentru apartamente si, locuinte de dimensiuni reduse ori garsoniere, sunt recomandate centrale termice electrice, deoarece au o putere redusa in comparatie cu centralele pe gaz sau combustibil solid. Se pot obtine puteri mai mari prin montarea in cascada a mai multor centrale.
Principalul avantaj al acestui tip de centrala termica usurinta instalarii si simplitatea exploatarii.
Este binede stiut ca pentru a instala o centrala termica electrica ve ti avea nevoie de o retea de curent electric performanta,se recomanda refacerea bransamentului la energia electrica inainte de instalare. Centrala electrica este un consumator serios de energie electrica, fapt care se va reflecta in costul facturilor.
Centrale termice pe gaz
Sunt cele mai utilizate tipuri de centrale termice. Un avantaj al acetui tip de centrala il reprezinta gama variata existenta pe piata. Astfel, exista centrate termice pe gaz cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler.
Inainte de a opta pentru un model sau altul de centrala este recomandat sa ceri sfatul unui specialist. De altfel, instalarea centralei trebuie efectuata numai de persoane autorizate ISCIR.
Centrale Termice Murale
Centralele termice murale sunt echipamente pentru incalzire si/sau preparare apa calda menajera, cu montaj pe perete.
Cel mai des ele clasificarea se face dupa:
- combustibilul folosit – Gaz Natural, GPL sau Electrice.
- tipul de evacuare a gazelor arse – cu Tiraj Fortat sau cu Tiraj Natural.
- tehnologia si randamentul arderii – centralele pe gaz pot si Conventionale sau in Condensare.
- modalitatea de preparare a apei calde menajere – cu Preparare Instantanee sau cu Preparare intr-un boiler incorporat sau extern (cu Acumulare).
- tipul schimbatorului de caldura – cu schimbator Bitermic sau Monotermic (schimbator secundar in placi).
- tipul curentului folosit – Monofazate sau Trifazate
wiessman vitopend 100 wh1d
Este o microcentrala murala care functioneaza pe gaz cu tiraj fortat, utilizata pentru incalzire si productie de apa calda menajera instant. Cuprinde doua schimbatoare de caldura, unul primar si unul pentru apa calda menjara.
Caracteristici:
– arzator
– senzori de temperatura
– limitator de temperatura
– vas de expansiune cu membrana
– bloc ventile de gaz
– manometru
– recuperator de caldura gaze arse/apa
– suflanta de 60 si 45 W
– presostat
– duza Venturi
– schimbator de caldura in placi pentru cazan pentru incalzire si preparare de apa calda menajera
– senzor de debit
– automatizare Vitopend
– tablou de comanda
Interfata tabloului de comanda contine:
– manometru
– buton reglare temperatura agent termic
– buton reglare temperatura a.c.m.
– tasta on/off
– display ce afiseaza parametrii de functionare ai microcentralei
Accesorii obligatorii:
– filtru stabilizator gaz ¾ toli
– filtru GPL
Accesorii optionale:
– cronotermostat de ambient
CENTRALA TERMICA VIESSMANN VITOPEND 100, 24Kw, Tiraj fortat
Putere nominala: 24 kW
Vitopend 100-W tip WH1D este o centrala murala de ultima generatie la un pret atractiv.
Echipata cu arzator modulant, complet automatizat, Vitopend 100-W este disponibila in varianta pentru incalzire si preparare apa calda menajera, cu racord la cos, putere nominala: 10,5-24 kW.
Asigura un confort sporit in prepararea instantanee a apei calde menajere, prin schimbatorul de caldura in placi, din otel inoxidabil, care permite furnizarea rapida a apei, la temperatura constanta si debit confortabil.
Unul dintre cele mai mici si silentioase produse din acest segment
Datorita dimensiunilor compacte si a nivelului de zgomot functional moderat poate fi integrat usor in spatiu locuintei.
Economic si prietenos cu mediul inconjurator
Clasificat in grupa cazanelor de joasa temperatura (3***) conform normei europene privind eficienta energetica CE 92/42.
Confort inalt in prepararea apei calde menajere
Productivitatea de durata la parametri inalti (14,7 litri pe minut la 31 kW) si temperatura constanta la iesire sunt asigurate prin sistemul electronic de automatizare.
Montaj simplu
Gabaritul redus si sistemul de imbinare multi-conector fac din Vitopend 100-W un aparat deosebit de prietenos in ceea ce priveste operatiile de service. La amplasare nu necesita spatii laterale pentru service.
In calitate de fabricanti experimentati in microcentrale putem afirma ca stim toate aspectele legate de aceste produse. Chiar si in cazul unui aparat atractiv ca Vitopend 100-W standardele noastre de calitate si performanta se aplica cu consecventa. Datorita acestui principiu centralele murale Viessmann s-au impus atat prin inovatie si performante cat si prin fiabilitate.
Utilizare simpla
Toate functiile sistemului de automatizare pot fi accesate printr-o simpla apasare de buton. Afisarea celor mai importanti parametri ai instalatiei se face prin intermediul display-ului digital. Reglajul temperaturii de incalzire si a temperaturii apei calde menajere se face prin simpla rotire a butonului alocat.