Instalatii interioare Constanta

Regulile de realizare a unei instalatii interioare de alimenatre cu apa rece si calda pentru un consum menajer trebuie sa fie riguros respectate pe tot parcursul, incepand de la proiectare si terminand cu punerea in functiune.

O instalatie de alimentare cu apa rece sau calda trebuie sa indeplineasca un complex de conditii si anume:

 • sa satisfaca functionarea pentru care a fost destinata,
 • sa fie rezistenta si stabila,
 • sa fie durabila si usor de intretinut,
 • sa nu dauneze mediului inconjurator,
 • sa aiba un aspect placut (sa fie estetica),
 • sa prezinte sigutanta contra incendiilor,
 • sa fie economica (ca executie si intretinere).

Instalatii sanitare interioare

Instalatii interioare de alimentare cu apa rece

Instalatii de preparare si alimentare cu apa calda de consum menajer

Instalatii de stins incendii cu apa – hidranti, sprinklere, drencere

Gospodarii de apa de consum si pentru incendii

Canalizari de ape uzate menajere/pluviale

Statii de pompare

Instalatii interioare de alimentare cu apa rece

Pentru realizarea unei instalatii interioare de distributie a apei se tine seama de urmatoarele elemente principale:

caracteristicile consumatorilor de apa din cladire si anume:

 • natura, cantitatea si variatia consumului de apa;
 • calitatea apei pentru consum;
 • regimul necesar de alimentare cu apa: continuu sau intermitent;
 • caracteristicile hidraulice (debitul, presiunea de serviciu),
 • regimul de furnizare a apei (continuu sau intermitent) si calitatea apei furnizata de conducta publica sau de sursele proprii;
 • destinatia si caracteristicile constructive ale cladirii: de locuit, cu sau fara subsol tehnic, sau numai cu canale tehnice vizitabile sau nevizitabile etc.;

Materiale folosite la executia instalatiilor interioare

Teava din polipropilena, cunoscuta sub denumirea de teava PPR, este cel mai folosit tip pentru diferitele genuri de sisteme de instalatii, pentru ca aduce cu sine mai multe avantaje si puncte forte cu care alte materiale nu pot concura.

Eficiente, cu un randament ridicat si cu caracteristici imbatabile, sunt extrem de populare in domeniu la ora actuala.

Tevile PPR sunt utilizate la mai multe tipuri de sisteme: apa rece, apa calda menajera si sisteme de incalzire

Materialul compozit nu permite schimbul termic cu mediul inconjurator, fie ca vorbim de aer sau beton. Spre deosebire de instalatiile vechi din cupru sau otel, cele moderne de PPR un randament mult mai bun. Coeficientul de transfer termic este foarte mic si astfel, tevile PPR trimit caldura la destinatie fara a o pierde pe parcurs.

Instalatii de canalizare interioare

O buna functionare a instalatiei sanitare presupune conectarea tuturor tevilor de la obiectele sanitare catre o teava comuna de scurgere care duce catre fosa septica sau spre canalizare.

Daca la capatul superior teava este astupata se poate crea o scadere de presiune a aerului din teava in mementul scurgerii unei cantitati mari de apa (cada sau WC).

Acest lucru poate duce la golirea de apa a sifoanelor mai mici (chiuveta, pardoseala), anuland astfel protectia impotriva mirosului care urca din fosa spre casa. Astfel aceasta teava comuna are nevoie de aerisire pentru a evita aparitia scaderii de presiune a aerului din coloana.

Aceasta coloana verticala de scurgere va fi ridicata peste acoperis si va fi prevazuta cu o protectie impotriva pasarilor.

Ca o concluzie, mirosul urat in baie poate avea trei cauze: fie nu exista aerisirea la coloana verticala, fie nu exista garda hidraulica la obiectele sanitare si atunci trebuie montat sifonul, respectiv racordul flexibil, fie in sifoane s-au adunat depuneri care in contact cu apa calda degaja acel ” miros neplacut de baie „Una din solutiile de a elimina mirosul dinspre fosa spre casa este de a monta o supapa de sens. Acestea au diametre de 110mm sau 120 mm. Trebuie avut insa grija sa nu se colmateze (infunde). Daca totusi se infunda, sunt prevazute cu un capac de vizitare pentru desfundare.

Aerisirea se monteaza la ultimul etaj, pentru a fi eficienta pentru intreaga instalatie (de la toate etajele) si pentru ca mirosul sa fie eliminat pe deasupra casei, fara a deranja.

Efectul de <teava plina> e determinat de lipsa aerisirii tevii de canalizare ce va cauza absortia apei din sifoane , eliberand gazele acumulate in coloana de canalizare .

Executie instalatii de climatizare si ventilatie, montaj aparate de aer conditionat de uz rezidential ori industrial, montaj sisteme de tratare a apei potabile, montaj centrale termice,etc.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

Instalator Constanta
Logo